Misschien een lugubere gedachte, maar als je mocht kiezen hoe je grafmonument eruit zag, zou je dan liggend of knielend willen afgebeeld worden? Tijdens deze Denkvoer neemt Ruben Suykerbuyk, curator bij het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, de fameuze priant-graven van de Nederlanden in de 16e eeuw onder de loep.

Grafmonumenten hebben door de jaren heen heel wat verschillende vormen aangenomen. Zo dook in de jaren 1520 plots het priant-graf op in de Nederlanden, waarbij overledenen niet meer liggend, maar knielend werden weergegeven. Deze lezing reist langs de mooiste voorbeelden en gaat in op de religieuze impact van deze artistieke innovatie op de religieuze revolutie van de 16e eeuw. Door het nadrukkelijk rituele karakter werden die vrome priants steeds controversiëler en groeiden ze uiteindelijk uit tot een statement.

Deze Denkvoerlezing wordt georganiseerd in samenwerking met Illuminare en Ards, het centrum voor middeleeuwse beeldhouwkunst binnen M.

  • 28.04.22 | 20:00 – 21:00
  • Locatie: M (let op: beperkte capaciteit)
  • Taal: Nederlands
  • Inschrijven: verplicht
  • Daar wil ik bij zijn

Voor meer informatie, klik hier.